"V aktuálnej diskusii o potrebe diverzifikácie dodávateľov plynu či
náhrade plynu za iné energetické médium sa hovorí na Slovensku
predovšetkým v súvislosti s ťažkým priemyslom. Slovenský zväz pekárov,
cukrárov a cestovinárov však chce verejnosť i politikov upozorniť, že
bez dostatku plynu nebude fungovať ani potravinárstvo. Bez tepla
vyrábaného z plynu nie sme schopní zabezpečiť výrobu chleba, pečiva,
cukrárskych výrobkov či cestovín. Jednoducho povedané, bez plynu na
produkciu potravín zabudnime,“ vyhlásil predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.
Pripomína, že takmer 100 % pekárskych pecí na Slovensku poháňa plyn.
Súvisí to s tým, že Slovensko je druhou najplynofikovanejšou krajinou
Európskej únie (EÚ) a štát od vzniku samostatného Slovenska investoval
do vybudovania rozvodných sietí plynu vo všetkých regiónoch miliardy
eur. Aj potravinárske prevádzky preto využívajú technológie na zemný
plyn.
"Zabezpečenie výroby dostatočného množstva potravín by mala byť,
špeciálne v dobe vojny, jedna zo strategických priorít štátu. V diskusii
o dostatku plynu je preto nevyhnutné oslovovať aj potravinárov a vnímať
ich pripomienky," zdôraznil šéf zväzu.
Štát má podľa neho dve cesty, ako dosiahnuť plynulú výrobu potravín aj v čase krízy. "Buď
zabezpečí dostatok plynu, alebo musí rýchlo a významne podporiť prechod
slovenského potravinárstva na iné zdroje energií. Ak sa tak však
rozhodne, či už v rámci podpory cez projekt RePowerEU alebo cez štátnu
podporu, musí tak spraviť čo najskôr. Z hľadiska výmeny technológií
totiž treba rátať s niekoľkými rokmi," dodal Lapšanský.